top of page

Sastav vode

Pačir banja postoji zahvaljujući specifičnom izvoru termalne, visoko mineralne vode. Izvorište se nalazi izvan banjskog kompleksa, pa je zapravo Pačir jezero – veštačko jezero. Voda se doprema pomoću specijalnih pumpi i cevi.

Generalno, smatra se da termalni, topli izvori vode nastaju zbog plitkih upada magme u vulkanskim oblastima. Nisam geolog pa ne mogu nešto više da kažem o ovoj temi ali poznato je da se na obroncima Fruške gore, nalaze velike naslage zeolita i drugih specifičnih minerala, koji se vezuju za vulkansku aktivnost. Možemo samo da se pitamo, kako je nekada izgledalo ovo područje i Panonsko more…

Na samom izvorištu temperatura vode je 72 stepena Celzijusa, što ovaj izvor svrstava u hipertermalne.

 

Kako voda dolazi do površine hladi se i meša sa čistom bunarskom vodom, pa temperatura vode je prijatnih 32-35 stepeni Celzijusa.

 

Ovakva temperatura vode, koja je slična našoj telesnoj temperaturi izuzetno deluje na relaksaciju mišića, psihičko opuštanje, smanjenje hroničnog stresa i bola.

Voda u Pačir banji je specifičnog sastava i slanog ukusa, pa je zato ljubitelji ove banje nazivaju „ružičastom kapi Panonskog mora“. Naime, ova visoko mineralna voda sadrži oko 20 g soli po litri vode, dok morska voda u proseku sadrži oko 35g soli / L vode.

 

Zanimljivo je da Mrtvo more ima neverovatnih 350g soli/L vode i da se ono najviše koristi u lečenju psorijaze i srodnih kožnih bolesti, što je jedno od glavnih indikacija i za Pačir banju. Dakle, bićete u Vojvodini i kupaćete se u prirodno slanoj vodi!

5_2.png

Minerali

Magnezijum (Mg) prirodno hidrira kožu (zadržava vlagu u rožnatom sloju kože) i pomaže u sazrevanju i diferencijaciji keratinocita (kožnih ćelija) – što je jako značajno kod psorijaze i različitih vrsta ekcema i dermatitisa.

Kalijum (K) deluje kao prirodna hidratantna krema ali deluje i kao adstrigens (jača tonus kože, zateže bore) i deluje kao baktericid.

Brom (Br) umiruje i opušta, psihu i telo. Deluje i kao prirodni antibiotik ali povoljno deluje i na smanjenje upalnih (inflamatornih) procesa. Značajan je kod svih vrsta dermatoza, psorijaze, ekcema i ihtioze.

Natrijum (Na) pomaže da se održi elastičnost kože i povećava kapacitet kože da zadržava vodu. Uklanja hiperkeratotične lezije (zadebljanja mrtve kože)

Hlor (Cl) – deluje kao dezinficijens

Sumpor (S) – pomaže sintezu kolagena i deluje protiv upalnih procesa (akne, rozacea, brže zaceljenje rana), deluje analgetski na kožu (smanjuje svrab i iritaciju). Smanjuje i otečenost zglobova kod psorijaznog artritisa i reume.

Kalcijum (Ca) – čisti kožu

 

Istraživanja vode iz Mrtvog mora (Shani i saradnici) dokazuju da se određeni minerali apsorbuju preko kože (brom, magnezijum, kalcijum, cink) i dospavaju u naš krvotok.

 

Psorijatični pacijenti su iskusili povećanje ovih minerala u serumu, još četiri nedelje posle tretmana. Tako da, minerali ne samo da deluju blagotvorno na površini kože već i na celo naše telo, a dugo se smatralo da takva apsorpcija minerala nije moguća.

viber_image_2020-08-21_21-07-51.jpg

Boja vode ?

Ne treba zaboraviti blagotvorni efekat toplote vode, koja se u Pačir jezeru kreće od 28-30  stepeni celzijusa (u zavisnosti od vremenskih prilika), dok je u zatvorenim bazenima oko 32-35 stepeni (slična našoj telesnoj temperaturi), što povoljno deluje na opuštanje mišića i smanjenje hroničnog bola i stresa.

 

Boja vode ako mene pitate, nikako ne može poticati samo od prisustva soli u vodi, već od prisustva specifične vrste mikro-alge Dunalielle saline.

 

Ova mikro-alga uspeva u jako slanim jezerima, a u nepovoljnim životnim okolnostima kao što je jako UV zračenje od Sunca, počinje da stvara pigment bate-karoten i glicerin da bi se zaštitila.

 

Tako boji vodu u specifičnu ružicastu boju i deluje na specifičnu gustinu vode (kao da se kupate u mleku). To bi objasnilo fenomen zašto je voda u jezeru ružičasta samo tokom toplih meseci (juli i avgust).

viber_image_2020-08-21_21-07-50.jpg

Napomena

Ova alga je vrlo lekovita i svestrana ali o njoj ću pisati tek kada dobijem zvaničnu potvrdu njenog postojanja. (Nadam se da će mi neko odgovoriti na mejlove koje sam slala nadležnima u mesnoj zajednici Pačir. Ako neko od vas može da mi da neke korisne informacije neka mi piše OVDE.

bottom of page